Depster Design: portret van een ambacht

Depster Design Portret_195

Een hamer, een aansteker en een fles whisky. Je zou het niet zeggen, maar dit is een greep uit het gereedschap waarmee de handgemaakte leren tassen van Depster Designs worden gemaakt.

Grote tassen, kleine tassen

Grote tassen, kleine tassen, fototassen, toilettassen, weekendtassen, rugtassen en avondtasjes: gek ben ik erop. De zoektocht naar de ideale tas is eindeloos en heeft me een rijk en bontgekleurd assortiment aan tassen opgeleverd. De rollende ogen wanneer ik vol vuur mijn nieuwste aanwinst scoor, neem ik graag voor lief. Logisch dat ik vroeg of laat voor een fotoshoot bij een tassen ontwerper terecht zou komen.

Depster Design

De tassenstudio van Depster in de Amsterdamse Pijp is mijn versie van een snoepwinkel. De gulle lach van Margriet Deppe verwelkomt me al van ver en eenmaal binnen wil ik onmiddellijk de muur met kleurige en zachte vellen leer door mijn handen laten gaan. Een lange tafel midden in het atelier bevat nog meer ‘snoepgoed’ met elegante handschoenen, deurstoppers, portemonnees, babyschoentjes en tablet hoezen. Een uniek Depster Design wordt met de hand gemaakt. Het leer en de overige materialen komen uit Italië en elk ontwerp krijgt een naam van een exotische bestemming, zoals de Santorini, de Praag of de Istanbul.  

Klik hieronder voor een korte video achter de schermen.

Oceaanblauw

Altijd al op zoek geweest naar een oceaanblauwe leren tas waar een laptop in past, maar nooit een daadwerkelijk mooi model in de juiste kleur gevonden? De kans is groot dat Depster je wel kan helpen. Wanneer je het perfecte model hebt gevonden, hoef je alleen nog het leer, de kleur, het beslag, de voering en de inrichting van de tas te bepalen. Extra vak, lichte voering, langer hengsel, wel franje, geen franje, een combinatie van twee soorten leer? Kan allemaal. Best handig voor iemand als ik, die de kunst van het licht inpakken niet verstaat. A la Mary Poppins prop ik regelmatig mijn halve huisraad in mijn tas en sta vervolgens bij een kassa verhit naar mijn portemonnee of iets anders praktisch te zoeken.

Een scheutje whisky

Terwijl ik in gedachten al minstens drie nieuwe tassen heb gekocht, vergeet ik bijna dat ik hier kwam om te fotograferen. Margriet met volle focus aan het werk, de robuuste machines en de studio vragen gewoon om gefotografeerd te worden. Vrijwel alles is fotogeniek. De Pfaff naaimachine die op gezette tijden gesmeerd wordt met een scheut Glen Talloch Rare & Old Blended Scotch, wat op zichzelf al helemaal bijdraagt aan het unieke karakter van iedere tas. De serieuze machines die stilletjes klaar staan om in actie te komen voor het afwerken, stempelen en snijden van perfecte reepjes leer. Tot het gehavende werkblad met gereedschap en restjes leer dat al vele ontwerpen en tevreden klanten heeft zien vertrekken. 

Portret van een ambacht

Na mijn eerste portret van een artist at work zie ik in Depster een origineel vervolg. Hoewel het voor Margriet vooral draait om haar klanten en een uniek handgemaakt product, kies ik ervoor om juist ook haar aan het werk te portretteren. Omdat er zonder Margriet geen Depster is. De details en de zorg voor het ambachtelijke proces is wat haar klanten bindt. Of het nu om de bijzondere materialen gaat die door haar moeder speciaal in Italië worden ingekocht of omdat Margriet gewoon begrijpt dat een mooie tas het ultieme stukje arm candy is.

[Klik hieronder op een foto voor een groter formaat]

3 thoughts on “Depster Design: portret van een ambacht

Comments are closed.