Stad bij Nacht

Stad bij nacht
Stil en donker
De stad haalt adem
Voor de dag
~ De Dijk

Er zijn maar weinig momenten dat een stad nog echt tot rust komt. Amsterdammers zullen beamen dat New York allang niet meer de enige ‘city that never sleeps’ is. Toch geeft de nacht je nog steeds de meeste kans om in betrekkelijke rust door een stad te lopen en een geheel nieuwe kant van je metropool te ontdekken. 

Donker steegje

OK, in alle eerlijkheid, een stad bij nacht is niet alleen romantiek. In veel wereldsteden moet je als vrouw (of zelfs man) in het donker echt wel op je tellen passen. Je loopt altijd het risico dat je een dronkenlap, donker steegje of andere onverlaat tegen het lijf loopt, die je in het gunstigste geval van je spullen berooft. Toch waag ik het, als het even kan, om de stad in al zijn duisternis vast te leggen. Van Amsterdam naar Londen tot New York.

Friday Night Skate in het Vondelpark, Amsterdam © Top Floor Pics (2019)

1,2,3…28,29,30

Qua techniek is het fotograferen van een stad bij nacht meer een oefening in geduld dan een scherp oog of vingervaardigheid. Het is meer een praktisch gevecht met de vele schuifjes en moertjes van mijn statief. Proberen om onderweg niemand van zijn fiets te maaien met de lange poten. Een stevig plekje vinden, eindeloos prutsen tot er in de zoeker van mijn camera een fraaie compositie verschijnt en dan de sluitertijd instellen op 6, 10 of zelfs 30 seconden.

Houd je adem in

En dan absolute stilte. Raak niets meer aan. Alleen een stampende voetganger of scheurende brommer kan mijn stilleven nog met hinderlijke trillingen verwoesten. Soms betrap ik mezelf erop dat ik tijdens de open sluiter ook mijn eigen adem even inhoud. Terwijl ik zo nu en dan een beetje blauw aanloop (van de kou of een gebrek aan zuurstof) verdwijnt alles dat beweegt uit beeld. Fietsers, auto’s, wandelaars…de hele mikmak lost langzaam op. De Dam in Amsterdam is ineens uitgestorven. De Millenium Bridge is op slag verlaten. Wat overblijft zijn de lichtstrepen van een passerende tram of auto, brandende lantaarnpalen in de vorm van sterren en een zoenend koppel als een prachtig contrast met een wit verlicht gebouw. Wil je meer foto’s zien? Neem een kijkje op op mijn Instagram @topfloorpics.

Een zoenend paartje voor St. Pauls Cathedral, Londen © Top Floor Pics (2019)

Magic Hour

Met een indrukwekkend palet aan tinten, kun je de kleur van de stad op een mooie dag van uur tot uur zien veranderen. Beginnend met het uur voordat de zon ondergaat, liefkozend het golden of magic hour genoemd. Subtiel zie je het felle witte licht plaats maken voor lila luchten en uiteindelijk verdwijnen in een nachtblauw hemeldak. Er is zelfs een handige app voor, Magic Hour die je precies vertelt wanneer dat magische moment van de dag begint en hoeveel tijd je hebt totdat de zon op jouw locatie definitief onder gaat.